# Percent Increase Calculator

Use this calculator to easily calculate the result from a percentage increase by any amount.

## How to calculate percent increase?

Percent increase is a useful thing to calculate when comparing time periods, estimating growth percent (yearly, monthly, daily etc.), or comparing a new state to an old state of things, e.g. a new salary or hourly rate, versus your previous one. The formula for calculating percent increase used in our percentage increase calculator is:

**Percent increase = new / old * 100 - 100**

where **new** is the newer quantity or measure, and **old** is the older (or original) quantity or measure.

In other cases, you know the starting, or original quantity, measure, or price, and you want to estimate what it would be if it were **increased by a given percentage**. In this case the formula used is:

**Increased value = base + base * % increase / 100**

where **base** is the starting amount and **% increase** is the percentage to increase it by. Let us see some examples to see how it works.

### Example: new versus old salary / hourly rate

Let us say your salary is $50,000 and you were offered a 20% increase, then to calculate your new salary do: $50,000 + $50,000 * 20 / 100 = $50,000 + $50,000 * 0.2 = $50,000 + $10,000 = $60,000. Let us say you have been approached with an opportunity for a new job and they offer you $60,000 instead of your current $50,000 salary. What is the percentage increase from the difference of $10,000? We plug the numbers into the first formula above to get $60,000 / $50,000 * 100 - 100 = 1.2 * 100 - 100 = 120 - 100 = 20% increase.

If, for example, your current rate is $20/h and you are offered a 10% increase, your new hourly rate can be calculated like so: $20 + $20 * 10 / 100 = $20 + $20 * 0.1 = $20 + $2 = $22. On the other hand, if your current hourly rate is $20/h, and you are offered $22/h, what is that in percentage change? Using the formula, we get 22 / 20 * 100 - 100 = 1.1 * 100 - 100 = 110 - 100 = 10% increase.

### Example: business growth

Say you are running a small business and you have an average revenue of $20,000 per month by serving 20 customers a month, and you want to increase your revenue by 20%. How many new customers would you need? You need to multiply 20 by 20% and add 20, so that is 5 + 20 = 25. So you would need to serve 5 more customers to a total of 25 customers per month, in order to increase your revenue by 20%, assuming that revenue per customer stays the same.

In another example, say you have, on average, 20 new clients per month. However, in December you got 30 new clients, and you want to tell what that is in terms of percentage increase. Of course, it is easiest to use our free online percentage increase calculator, but if you choose to do the math by hand, it is 30 / 20 * 100 - 100 = 1.5 * 100 - 100 = 150 - 100 = 50 percent increase.

### Example: calculate price with tax

In another situation you might see a price on an item, but it doesn't have tax (e.g. VAT) included. The price is $10 and you know that there is a 20% tax, and you want to know the final price you need to pay.

### Example: increase in property value

In this example use case of our percent increase calculator, you have bought a property worth $500,000 and now its valuation has increased to $550,000 and you want to know what the percentage increase is. You divide the new price by the old price: $550,000 / $500,000 = 1.1, then multiply by 100 to get 110, then subtract 100. The final result is that your property value has increased by 10% over that time period.

#### Cite this calculator & page

If you'd like to cite this online calculator resource and information as provided on the page, you can use the following citation:

Georgiev G.Z., *"Percentage Increase Calculator"*, [online] Available at: https://www.gigacalculator.com/calculators/percent-increase-calculator.php URL [Accessed Date: 24 Mar, 2019].